Alegerile noastre (1)

Toată viaţa noastră este rezultatul unei nesfârşite serii de alegeri, influenţate în mod constant de stări de spirit, nevoi, pasiuni sau raţionamente.

Dacă până la vârsta maturităţii, în mare parte alegerile tale au fost influenţate de cei din jurul tău – părinţi, prieteni, profesori – odată intrat în lumea adulţilor, deciziile îţi aparţin în totalitate, motiv pentru care ai pus la punct un întreg proces de evaluare şi aprobare a acestora.

Cu toţii ne întrebăm adesea cum putem identifica cât de bună este o alegere pentru noi şi cum putem să evaluăm care este direcţia potrivită pentru noi, în anumite momente din viaţă. Articolul de faţă este o tentativă de a vă oferi un instrument de verificare a deciziilor: metoda celor 10 întrebări.

Metoda este descrisă pe larg în cartea “Intrebările potrivite: Zece întrebări esenţiale care vă conduc către o viaţă extraordinară”, a autoarei Debbie Ford, publicată de Editura For You.
Cum să facem întotdeauna alegeri care să ne alimenteze forţa vitală şi visele din sufletul nostru?

De fiecare dată când luăm o decizie care nu este în concordanţă cu dorinţele noastre intime, ale sufletului nostru, nu numai că ne îndepărtăm de ceea ce spunem că dorim de la viaţă, dar ne şi blocăm forţa vitală – acea forţă interioară, unică, ce ne ţine în viaţă din punct de vedere spiritual şi fizic?

Toţi avem o flacără internă, care este păstrătoarea forţei noastre vitale. Fiecare alegere pe care o facem, ori ne aduce mai multă forţă, aprinzând, întărind şi hrănindu-ne flacăra, ori diminuează această forţă, micşorând intensitatea flăcării şi reducându-i puterea. Fiecare alegere, ori pune lemne pe focul nostru interior, ori îl stropeşte cu apă, diminuându-i astfel forţele.

De foarte multe ori acţionăm în virtutea unor automatisme formate în trecutul nostru şi ne trezim în direcţia opusă celei în care vrem să ajungem. Sau facem alegeri care ne reflectă condiţionările noastre ascunse, la nivel subconştient, care ne influenţează gândurile, credinţele şi alegerile.

Condiţionările ascunse sunt responsabile pentru discrepanţa dintre ce spunem că vrem şi ce trăim în realitate. Sufletul tânjeşte după toate acele lucruri care ne vor aduce bucurie şi împlinire, în timp ce în subconştient, condiţionările noastre ascunse se luptă pentru a fi exprimate şi recunoscute.

Poate v-aţi hotărât de nenumărate ori să vă îmbunătăţiţi forma fizică, dar când vine momentul să faceţi exerciţii, găsiţi mereu o scuză. S-ar putea ca, atunci când priviţi în profunzime, să descoperiţi că ceea ce vă împiedică să vă atingeţi obiectivul propus să fie condiţionarea ascunsă de a vă simţi prost în corpul vostru.

Metoda întrebărilor potrivite ne permite să ieşim din aceste cicluri repetitive, străpunge sistemul de condiţionare dar şi de negare înrădăcinat în mintea noastră şi ne permite să luăm deciziile în acord cu interesul sufletului nostru.

Intrebările potrivite ne vor trezi şi ne vor oferi forţa necesară pentru a schimba direcţia spre care se îndreaptă viaţa noastră.

Iată cele 10 întrebări pe care să ni le adresăm atunci când ne aflăm în faţa unei alegeri:

1.    Această alegere mă va împinge către un viitor fericit, sau dimpotrivă, mă va ţine blocat în trecut?
Alegerile care vin în sprijinul viselor noastre ne dau o extraordinară putere şi încredere de sine. Pe de altă parte, alegerile născute din sentimentul de frică ne ţin legaţi de trecut. Inima ne spune să credem în noi înşine, să credem că putem face ceea ce ne dorim cu adevărat şi că avem dreptul să reuşim. Să avem încredere în glasul inimii!

2.    Această alegere mă va conduce spre o viaţă împlinită pe termen lung sau va constitui doar o satisfacţie de moment?

Pentru a avea o viaţă împlinită pe termen lung, este bine să avem în vedere perspectiva stabilită pentru viitorul nostru. Alegerile făcute pe moment, fără să ne gândim la consecinţe, se bazează pe obţinerea de recompense imediate şi sunt cunoscute sub denumirea de “hoţi de vise.” Remuşcarea se instalează imediat ce vă daţi seama că v-aţi îndepărtat de obiectivele propuse.

3.    Sunt stăpân pe propria mea putere, sau încerc să mulţumesc pe altcineva?
A fi stăpân pe propria noastră putere înseamnă să renunţăm la nevoia de a-i face pe ceilalţi asemănători nouă şi, în schimb, să ne onorăm pe noi înşine, exact aşa cum suntem, chiar dacă alegerile noastre nu sunt conforme cu opinia generală. A fi stăpâni pe puterea noastră înseamnă să descoperim şi apoi să conştientizăm ce este bine si ce nu pentru noi.

Atunci când suntem fideli adevărului nostru personal şi devenim stăpânii vieţii noastre, facem saltul plin de curaj al credinţei, necesar pentru a ne depăşi temerile şi a-i înfrunta pe cei care vor să ne intimideze.

Când suntem blocaţi în tiparul de a face plăcere celorlalţi, nu avem posibilitatea să facem alegeri clare. Suntem stăpâniţi de dorinţa de a satisface nevoile celorlalţi, ca să fim iubiţi. Pentru a fi stăpâni pe puterea noastră, trebuie să avem posibilitatea de a spune NU.

Trebuie să renunţăm la a mai avea nevoie de aprobarea celorlalţi şi la dorinţa de a-i face pe ceilalţi fericiţi.

4.    Mă gândesc la ce este bine, sau la ce este rău?
Pentru cei mai mulţi dintre noi, a căuta binele nu este modul normal de a privi lumea. Insă atunci când căutăm binele, invităm viaţa să ne inunde cu toate darurile ei multiple. Căutând binele, ne deschidem inima şi putem trăi într-o stare de recunoştinţă pentru tot ce avem.

Aceasta ar putea să fie cea mai importantă întrebare pe care ne-o putem pune, dacă într-adevăr suntem hotărâţi să trăim o viaţă plină de linişte şi mulţumire.

5.    Această alegere îmi va aduce mai multă energie vitală, sau îmi va fura energia?
Forţa vitală este descrisă ca energia care aduce viaţa în corpurile noastre .Fiecare alegere pe care o facem ori ne sporeşte forţa vitală, ori ne diminuează vitalitatea. Dacă păstrăm în minte această întrebare în timp ce ne planificăm acţiunile zilnice, vom vedea că, de fapt, avem nenumărate ocazii de a ne spori forţa vitală.

Să stăm în preajma oamenilor şi a locurilor pe care le iubim, să facem lucruri care ne oferă o satisfacţie profundă, să medităm la ce ni se întâmplă, să ne relaxăm mai mult, să spunem adevărul, să râdem mult, să mâncăm corespunzător, să facem exerciţii în mod regulat, să discutăm cu cei pe care-i iubim: iată unele dintre cele mai bune moduri de alimentare a vitalităţii noastre.

Urmează şi celelalte 5 întrebări propuse, într-o postare viitoare.

Până atunci, îţi doresc să poţi face întotdeauna alegerile cele mai bune pentru tine!

Un răspuns

  1. Nu prea stiu sa spun NU ,ma relaxez putin,poate ca nu discut suficient cu cei cu care mi-ar face placere sa discut,nu mananc intotdeuna corespunzator si poate meditez mai putin decat mi-as dori.Da ,ar mai fii una alta de spus dar concluzia e clara ,daca pana acum nu am facut cele mai bune alegeri poate e timpul sa le fac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: