Dacă… (reloaded)

Am primit câteva comentarii foarte interesante după postarea pe site a articolului intitulat “Dacă…”, referitor la scuzele pe care suntem capabili să ni le găsim de câte ori eşuăm în a realiza ceva, iar în unele dintre aceste comentarii este solicitată şi opinia mea faţă de cele scrise.

După cum aţi văzut şi din textul articolului şi aşa cum rezultă (pentru mine) şi din unele comentarii sau mesaje de feed-back, avem o imaginaţie debordantă şi suntem aproape inepuizabili în a inventa şi a ne acorda scuze sau circumstanţe atenuante pentru eşecurile noastre.

Deşi poate părea paradoxal, marea majoritate a acestor scuze este reală. Adică noi am contribuit cu gândurile noastre, cu imaginaţia noastră, cu fricile noastre, la realizarea acelor condiţii care sunt expuse după acest cuvânt şi care au făcut imposibilă atingerea obiectivului sau realizarea proiectului. Cu alte cuvinte, viitorul eşec al unei acţiuni a noastre există deja în stare embrionară în mintea noastră, chiar dinainte de a purcede la treabă. El ne însoţeşte pe tot parcursul acţiunii, crescând mereu, amplificându-şi potenţialul negativ şi afectând eforturile noastre, până când ajunge, la finalul acţiunii, în starea sa adultă, aceea de scuză.

De unde vine acest germene care ne parazitează gândurile şi acţiunile şi care în final, nestârpit, ajunge să ne paraziteze întreaga viaţă?

Din lipsa de cunoaştere de sine, din neacceptarea de sine, din lipsa de încredere în potenţialul nostru, ca urmare a unei slabe viziuni de sine.

Din devalorizarea noastră de către alţii (părinţi, sistem educaţional, prieteni, societate).

Din autodevalorizare.

Din credinţele noastre iraţionale.

Din gândurile negative automate pe care mintea noastră le produce.

Iar scuzele provin din vanitatea infinită a ego-ului nostru. Pentru că ego-ul nu poate accepta eşecul. Nu, el este atotştiitor, atotstăpânitor şi atot puternic. Atunci când dăm greş nu este din vina lui. Dacă… lucrurile ar fi stat altfel, el ne-ar fi condus spre măreţe succese. Si pentru că nu poate suporta eşecul, produce… scuze. Pe care, generos, le acordă celorlalte părţi ale personalităţii noastre, ale psihicului sau corpului nostru, care sunt de fapt responsabile pentru eşec. Inteligent mecanism, nu-i aşa ?

Şi uite-aşa, începem să trăim bine şi frumos cu eşecurile noastre trecute.

Dar, din păcate, şi cu cele viitoare.

PS:

Succesul este în esenţă o chestiune foarte simplă, pe care doar noi, în lipsa cunoaşterii, o complicăm până când nu mai înţelegem nimic din ea.
Succesul, ca şi întreaga noastră viaţă, este o rezultantă a gândurilor şi energiilor noastre, pe care primindu-le, Universul conspiră să le îndeplinească. Este o chestiune atât de alegeri cât şi de gânduri. Dar trăind concubinajul dintre gândurile orientate spre atingerea obiectivelor şi gândurile defetiste, parazite, eforturile noastre sunt parazitate. Nu mai emitem în Univers şi fireşte nici măcar către noi înşine acelaşi semnal clar şi curat al dorinţei depline de realizare. Şi atunci răspunsul ne vine ca un sunet de radio bruiat. Poate că e emisiunea pe care doream să o auzim, dar la o cu totul altă calitate.
Şi ar mai fi o perspectivă din care am putea privi aceste lucruri (poate cea mai importantă, din punct de vedere spiritual): dacă cu toate gândurile noastre 100% pozitive, cu toate energiile antrenate în direcţia dorită, nu ne atingem obiectivele, mai poate însemna că nu trebuia să ajungem acolo.
Parafrazez o discuţie mai veche de pe Facebook:
Universul are pentru tine 3 răspunsuri:
1. Da
2. Nu
3. Ţi-am pregătit ceva mai bun

Un răspuns

  1. Este un subiect profund si real, dar care din pacate pentru mine, greu de comentat.
    Sunt bucuroasa ca l-am inteles si deocamdata asta imi ajunge.

    LIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: