Noi aşa facem dintotdeauna!

Se iau patru maimuţe şi se pun într-o cuşcă. Din când în când, prin tavanul cuştii, se introduce o banană. Dacă vreo maimuţă sare să ia banana respectivă (şi asta se întâmplă cu regularitate), din exterior se aruncă o găleată cu apă rece peste toate cele patru maimuţe.
După un timp de aplicare a acestui tratament, nici una dintre maimuţe nu mai sare să prindă banana din tavan. După încă un interval de timp, maimuţele nu mai sunt stropite cu apă rece, şi cu toate astea, în continuare nici una nu mai sare să prindă banana respectivă.
Se scoate o maimuţă din cuşcă şi se introduce o alta, care habar nu are despre cele întâmplate anterior. De fiecare dată când prin tavan se introduce banana, maimuţa cea nouă sare să o prindă, iar celelalte maimuţe sar pe ea să o împiedice şi o bat.
După un alt interval de timp, se mai scoate o maimuţă din cuşcă (din lotul iniţial) şi se introduce alta nouă. Aceasta are acelaşi comportament cu cealaltă maimuţă nouă: sare dupa banană. Şi bineînţeles, pătimeşte acelaşi lucru: este împiedicată să ia banana, chiar şi de maimuţa introdusă în cuşcă înaintea ei.
Se repetă aceste schimbări până când sunt înlocuite şi celelalte două maimuţe care au mai rămas din lotul iniţial.
Ceea ce devine frapant este comportamentul neschimbat al maimuţelor aflate acum în cuşcă: de câte ori una dintre ele sare să ia banana introdusă prin tavan, celelalte tabără pe ea şi o împiedică. Şi asta se întâmplă deşi în cuşcă nu se mai află nici o maimuţă din lotul iniţial, adică nici o maimuţă care să fi fost stropită vreodată cu apă rece.
Intrebate de ce procedează aşa, maimuţele au răspuns:
– Nu ştim precis, dar noi aşa facem dintotdeauna!

Un răspuns

  1. Da! chiar asa e, din pacate 😦 , chiar traiesc printre oameni cu aceeasi mentalitate, dar inca sper ca se vor schimba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: