Principiile Gestalt terapiei

Gestalt-terapia (orientare psihoterapeutică inventată şi fundamentată de psihoterapeutul american Fritz Perls) este o abordare existenţialistă, bazată pe premisa că „oamenii trebuie să-şi găseasă propriul drum în viaţă şi să accepte responsabilitatea personală, dacă aspiră la obţinerea maturităţii„. Fără conştientizare, pacientul nu posedă instrumentele necesare pentru schimbarea personalităţii. Doar fiind în legătură cu experienţa sa subiectivă şi cu realitatea, persoana devine unitară şi întreagă. Devenind conştient, pacientul va putea să-şi organizeze propria existenţă într-o manieră plină de sens.

Gestalt terapia… caută să declanşeze în pacienţi capacitatea de a deveni observatori conştienţi în prezent ai propriilor lor trăiri şi experienţe trecute, readuse pe scena prezentului şi reexperimentate pentru a deveni comprehensibile” (Iolanda Mitrofan, 1999). Scopul final este obţinerea conştiinţei depline, experienţa conflictelor interne, rezolvarea dihotomiilor prin integrarea lor şi aplecarea asupra impasului care stă în calea completării acţiunilor neterminate.
In viziunea lui Fritz Perls, oamenii poartă cu ei în viaţă o serie de conflicte şi traume nerezolvate. Sentimentele neexprimate de teamă, durere, vină, anxietate sunt aduse în cadrul unor noi relaţii. Nu putem să evoluăm decât dacă vom putea să ne încheiem afacerile noastre mai vechi.

 

Fii aşa cum eşti, şi atunci vei afla cine eşti şi cum eşti.
Lasă deoparte, pentru câteva momente, ceea ce ar trebui să faci,
Şi descoperă ceea ce faci.
Riscă puţin dacă poţi.
Simte emoţiile tale,
Rosteşte cuvintele tale,
Gândeşte gândurile tale.
Fii tu însuţi/însăţi,
Descoperă!
Lasă viitorul tău să crească din tine!

***

Eu sunt eu şi tu eşti tu.
Eu nu am venit în această lume pentru a răspunde aşteptărilor tale.
aşa cum
Tu nu ai venit în această lume pentru a răspunde aşteptărilor mele.
Dacă ne vom putea întâlni undeva, la mijloc, va fi minunat.
Dacă nu, asta e.

Fritz Perls

Un răspuns

  1. Constientizarea propriilor trairi este un proces dificil ,impune un dram de detasare pe care il obtii cu greu.In ceea ce ma priveste remarc existenta unui tip de dependenta de ireal postura pe care o prefer experientei directe.Caut refugii, uneori mi le construiesc din vreme pentru a evada acolo atunci cind nu vad alta optiune.E trepidant pe facebook dar in acelasi timp risc sa repet aici greseli vechi.Construiesc virtual o lume si asta nu ar fi rau daca nu as deveni depedenta de ea si dependenta asta ma transforma in ceea ce nu sunt.Emotii,ginduri,risc toate se descopera experimentind viata si nu himere.Fiecare suntem in felul nostru dar n-as putea spune ca la un moment dat asteptarile nu interfereaza.Totul e sa pastram linia de mijloc,echilibrul in toateRamine insa incomplet raspunsul la intrebarea :cine sunt eu?Probabil trebuie sa gindesc mai adinc.Multumesc pentru rabdarea de a ma fi citit si pentru provocarile la cautare de sine pe care le gasesc in articolele dumneavoastra.O seara si un sfirsit de saptamina linistit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: