Digital dreams – soft pentru vizualizarea viselor

Lumea secretă a viselor este pe cale să devină un “teren” accesibil, cu ajutorul noilor tehnologii, capabile să ilustreze imagini preluate direct din creierul uman în timpul somnului
O echipă de cercetători japonezi ai ATR Computational Neuroscience Laboratories a creat un dispozitiv care permite ilustrarea pe un ecran de calculator a unor procesări de gânduri şi vise experimentate de creier în stare de veghe sau în timpul somnului. Deşi pentru moment cercetătorii au creat numai tehnologia capabilă să reproducă imagini simple din creier, descoperirea pregăteşte drumul spre posibilitatea de descifrare integrală a viselor oamenilor şi a altor procese cognitive.
Un purtător de cuvânt al ATR – CNL declara: “Este o premieră mondială, performanţa de vizualizare a ceea ce oamenii experimentează în timpului visului, prin monitorizarea activităţii cerebrale”. Cercetătorii au investigat modul în care semnalele electrice în care se transformă imaginile capturate de retina oculară, sunt obţinute şi reconstruite în imagini vizuale în creierul uman. Printre alte lucruri, cercetătorii au descoperit că visele sunt mai degrabă stimulate de evenimente foarte recente, decât de traume ale copilăriei.

Având însă în vedere că inconştientul nostru, cel care se exprimă prin intermediul viselor, operează cu simboluri şi nu cu imagini explicite, interpretarea viselor, şi deci şi a imaginilor digitale captate de cercetătorii japonezi, rămâne tot în seama specialiştilor din domeniul psihologiei şi psihoterapiei. Cu alte cuvinte, simpla vizionare a imaginilor astfel captate nu ne va spune mare lucru despre problemele, frământările şi tensiunile intrapsihice ale subiecţilor. Simbolistica astfel vizualizată va trebui decodificată ţinând cont de aceleaşi reguli care se utilizează şi acum în tehnicile psihoterapeutice care vizează investigarea inconştientului. Atâta doar că în loc de „a auzi” visele pacientului, povestite de acesta, le vom putea vedea efectiv proiectate pe ecran.
Spectaculos? Cu siguranţă!
Important va fi însă ce vedem dincolo de aceste imagini şi cum interpretăm acest spectacol.

După un articol din The Telegraph

2 răspunsuri

 1. Da, am citit shi eu despre descoperirea lor Radule, shi ma impresionat f mult. F frumos ca lai readus articolu acesta interesant la lumina- shi eu care credeam ca numai eu sunt o visatoare asa de domeniu sci-fi…
  🙂
  ica

 2. Radule,
  ti-am dat un linkaj… f frampant o sa iti placa
  http://www.theinterviewwithgod.com/
  ica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: