Nu există adversari, ci numai nevroze

Această propoziţie, că „nu există adversari„, am spus-o adesea studenţilor mei, într-o încercare insistentă de a demonta sau tămădui acel conflict Cain, acel sentiment de adversitate care grevează asupra unor oameni.
***
***
Nu există adversari, numai nevroze.
Adică: pe omul care te loveşte să nu-l priveşti ca pe un duşman; ci acela este o biată victimă a unei nevroze; el are nevoie de ajutorul tău. Dacă vei gândi astfel, vei dobândi un mental invulnerabil, nu te va atinge hula, nu te va otrăvi blasfemia, nu te va dezechilibra prigoana.
Dar luaţi aminte că pe lume există şi rechini, există şi şacali. Rechinii nu sunt adversari, (şi aş spune eu, nici nevrotici), dar sunt rechini; şi instinctul lor este să vă mănânce, să vă sfâşie. Rolul lor este pur şi simplu să vă mănânce. Aşa că, feriţi-vă! Deschideţi ochii sau, dacă puteţi, deschideţi trusa de prim ajutor. Feriţi-vă, dar nu-i duşmăniţi. Pentru rechini, voi nu sunteţi victime, ci voi sunteţi prada lor, cotletul lor …”
***
Psihoterapie isihastăVasile Andru

Un răspuns

  1. Probabil de asta ne si loveste bietul om, victima nefericitei nevroze ,pentru a ne atrage in felul asta atentia asupra lui.Pe rechini chiar ca nu ai cum sa-i dusmanesti,nu ai timp,lovitura e fulgeratoare.Asa ca ,tu,omul frumos, trebuie sa ai grija in ce ape intri….iar pe de alta parte sa nu uiti sa fii ingaduitor cu cei care te ating pentru a-ti putea trai viata precum iti e „chipul”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: