Fitness emoţional

Zilele astea am remarcat că multă lume are benzina pe terminate – adică nivelul de entuziasm, energie şi vitalitate e la cote mici pentru mulţi dintre cunoscuţii mei…
O fi de la fluctuaţiile de temperatură sau de la schimbarea de anotimpuri…???
Nu ştiu!
Ce ştiu este însă mecanica “punerii în stare” !
In acest articol vreau să îţi ofer 5 modalităţi prin care poţi să îţi îmbunătăţeşti starea emoţională, energia şi vitalitatea în orice moment ai nevoie de asta. Şi nu e doar pentru tine. E şi pentru cei dragi ţie, mai ales pentru copiii tăi (dacă ai) care te iau de odihnit de cum intri pe uşă.
Așadar, chiar dacă nu ai nevoie chiar în acest moment de energizare, pune articolul bine să îl găseşti când îţi va trebui !

.

Iată cele 5 metode:
.
1. Schimbă-ţi gândirea
Modalitatea principală prin care îţi menţii o stare negativă este dialogul interior neproductiv:
 • “Nu mă simt bine”
 • “De ce mi se întâmplă tocmai mie”
 • “Vai şi-amar de capul meu”
Dacă îţi spui astfel de lucruri e dificil să te simţi bine. Aşa că schimbă-le, folosind alt set de întrebări:
 • “Cum pot să îmi schimb starea ?”
 • “Cum vreau să mă simt de fapt ?”
 • “Ce e bine în legătură cu ceea ce mi se întâmplă”
Chiar dacă efectul nu va fi imediat, te poţi folosi de astfel de mesaje interioare ca să declanşezi procesul de trecere de la disconfort la confort.

.

2. Schimbă focalizarea atenţiei
Observă care sunt lucrurile cărora le dai atenţie. Eşti cumva atent la stimulul care ţi-a generat starea de disconfort ? Eşti în continuare atent la amintirile neplăcute care te menţin în starea neproductivă ? Schimbă-le ! Gândeşte-te la viitor, la cum vrei să se schimbe lucrurile în bine sau mută-ţi atenţia către oameni pozitivi care te pot scoate din starea actuală.

.

3. Schimbă-ţi fiziologia
Aceasta este probabil cea mai rapidă metodă de schimbare a stărilor de disconfort. Pur şi simplu plimbă-te, sau fă flotări, sau cântă. Orice modificare a felului în care te mişti (inclusiv a felului în care îţi mişti muşchii gurii când zâmbeşti !) este benefică pentru modificarea stării prezente. Şi funcţionează aproape de fiecare dată.

.

4. Schimbă felul în care respiri
Dă-mi voie să te întreb ceva: De câte ori ai respirat profund astăzi ?
Dacă eşti ca majoritatea oamenilor, probabil că niciodată în mod conştient. Respiră profund de 20 de ori şi vezi cum te simţi după aceea. S-ar putea să îţi placă !

.

5. Schimbă contextul
Uneori suntem extraordinar de tributari mediului în care ne aflăm. Facem asocieri între elemente de mediu şi stările pe care le trăim. De exemplu, o fotografie aşezată pe birou ne poate aminti de o persoană dragă. La fel de “bine”, un tablou aşezat într-un birou ne poate trezi amintiri neplăcute dacă l-am vizualizat de mai multe ori în vreme ce ne simţeam inconfortabil. Schimbarea fizică a mediului poate fi antidotul unei stări neplăcute pentru că elimină acea asociere. Aşadar, schimbă mediul…. ieşi din birou şi du-te în parc, ia masa în oraş cu cineva drag, etc…

.

Cele 5 metode descrise mai sus funcţionează excelent mai ales luate împreună.
Le poţi combina cum vrei, pentru că până la urmă contează rezultatul, nu ordinea paşilor…
Totuşi, ca o sugestie pentru tine, ai putea alege să combini metode din categoria “minte” şi respectiv “trup”, aşa cum reiese din figura de mai jos.
Dacă mă întrebi pe mine… eu prefer să încep cu schimbarea contextului şi a fiziologiei, pentru că acestea par să funcţioneze cel mai rapid la situaţiile de zi cu zi.

.

În concluzie:
Schimbă-ţi starea în care te găseşti şi vei obţine mai multă energie. Foloseşte energia în folosul tău şi al celorlalţi şi vei obţine mai multă fericire.
.
Restul e…inspiraţie !
.
Articol preluat de pe:
http://www.andyszekely.ro/fitness-emotional/ 

3 răspunsuri

 1. ghilvaci gabriela mariANA | Răspunde

  tocmai citisem nu de mult osho-una din cartile lui, exact aceleasi idei.Multe din idei provin de la orientali… o zi speciala sa fie fiecare zi din viata ta!

  gabi

 2. tocmai aveam nevoie de un strop de ispiratie pentru a-mi schimba starea emotionala..a-mi ridica nivelul de vibratie cumva descendent..iti multumesc pentru acest strop de inspiratie…deja ma simt mai bine

 3. Schimbarea vine din interior.Nu tebuie sa fim sclavii evenimentelor din jur.
  Ajutorul e in noi.
  Starea noastra de spirit nu trebuie sa depinda de mediu,de cei din jur,etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: