Triunghiul iubirii (2)

Discuţiile avute în urma publicării articolului „Triunghiul iubirii” ca şi unele dintre comentariile ulterioare, postate aici sau pe Facebook, mă determină să revin asupra subiectului cu unele precizări, cu noi nuanţe şi cu unele interpretări dintr-o altă perspectivă.
Pornind de la acelaşi model de bază, teoria iubirii a lui Robert Sternberg, subiectele pe care am să le ating acum sunt: realitatea iubirilor, mobilitatea şi evoluţia relaţiilor noastre, diferenţele de poziţionare ale partenerilor unei relaţii şi „negativul” triunghiului iubirii.
.
1. Realitatea relaţiilor
Fiecare iubire, ca fiecare relaţie dealtfel, se naşte din motivaţiile celor doi parteneri, în circumstanţe care sunt particulare fiecărei relaţii în parte, prin decizia fiecărui partener de a face parte din acea relaţie, din acea iubire.
Circumstanţele sunt cele care îi pun pe cei doi parteneri faţă în faţă, care îi aduc în acelaşi cadru spaţio-temporal astfel încât aceştia să se cunoască şi să poată simţi emoţii şi sentimente pentru celălalt.
Dacă cei doi nu fac parte din acelaşi spaţiu şi acelaşi timp, ei nu au cum să se cunoască şi ca atare nu au cum să intre într-o relaţie, nu au cum să se iubească. Istoria şi mai ales literatura consemnează situaţii, mai mult sau mai puţin reale, în care o persoană fie „iubeşte” pe cineva aflat la mare depărtare, persoană pe care nu a cunoscut-o cu adevărat niciodată, fie „iubeşte” o persoană dintr-o altă perioadă istorică, despre care a citit sau a auzit, sau i-a văzut reprezentarea grafică a chipului.
In niciuna dintre aceste situaţii nu putem vorbi de existenţa unei relaţii reale, şi cu atât mai puţin de iubire. Persoana situată la depărtare, în timp sau spaţiu, nu reprezintă un partener real, ci cel mai adesea un ideal uman şi de iubire proiectat şi construit în mintea celuilalt.
 
2. Mobilitatea şi evoluţia relaţiilor
Am descris în primul articol pe această temă care sunt, din perspectiva teoriei triangulare a iubirii a lui Robert Sternberg, ingredientele principale, coordonatele pe care se înscriu relaţiile dintre oameni, relaţii pe care adesea le numim iubiri, chiar dacă nu întotdeauna aceste relaţii corespund imaginii clasice despre iubire.
Cele trei coordonate descriu o diagramă, ca o hartă, denumită Triunghiul iubirii, pe care poate fi înscrisă orice relaţie. Fiecare partener al unei relaţii îşi poate regăsi pe această diagramă propiul triunghi, care arată cum stau lucrurile din punctul său de vedere, al dorinţelor, al emoţiilor şi nu în ultimul rând, al intereselor sale.
Triunghiul astfel desenat reprezintă un instantaneu al relaţiei, o fotografie al acelui moment.
Cu toate acestea, ceea ce caracterizează viaţa omenească în cel mai înalt grad este schimbarea, fluenţa, dinamica.
.
.
Astfel că odată cu schimbarea şi evoluţia fiecăruia dintre noi se schimbă şi relaţiile noastre. Unele dintre elementele care ne-au adus şi menţinut într-o relaţie se schimbă, evoluează odată cu noi, astfel încât unele dintre ele diminuează sau dispar, în timp ce altele apar sau se amplifică.
Asta înseamnă, din punctul de vedere al diagramei amintite, că şi aspectul propriului triunghi al iubirii se modifică, înseamnă că ne deplasăm pe această adevărată hartă a relaţiei.
Şi la fel se întâmplă şi cu partenerii noştri.
.
3. Diferenţele de poziţionare ale partenerilor unei relaţii
Atunci când analizăm orice relaţie, trebuie să privim lucrurile ţinând cont pe de-o parte de existenţa a doi parteneri, şi pe de altă parte de cantitatea de energie psihică pe care fiecare dintre aceştia o alocă fiecăruia dintre cei 3 parametri care definesc relaţia. Cu alte cuvinte, identificăm cum arată, cum se dispune efectiv în spaţiu, triunghiul iubirii al fiecărui partener, iar apoi analizăm cât de mult se suprapun (sau nu) cele două triunghiuri.
Vom identifica situaţii în care partenerii investesc mai mult în acelaşi element (spre exemplu amândoi acordă aceeaşi atenţie intimităţii) precum şi situaţii în care ei acordă atenţie deosebită unor parametri diferiţi (spre exemplu unul este centrat pe intimitate în timp ce celălalt este centrat pe pasiune, sau unul este centrat pe pasiune în timp ce celalalt este centrat pe angajament).
.
.
Felul în care arată triunghiul individual al iubirii al fiecărui partener ne indică modul în care acesta priveşte relaţia, în care se raportează la partenerul său la acest moment de timp. Mai laic spus, ce doreşte să primească de la partener, ce doreşte să dăruiască şi ce nu.
Modalitatea şi proporţia în care cele două triunghiuri, ale fiecărui partener se suprapun, şi mai ales diferenţele existente între acestea, ne indică domeniul din care provin eventualele probleme ale relaţiei respective.
 
4. „Negativul” triunghiului iubirii
In primul articol am descris şi am expus grafic cum poate fi interpretată relaţia dintre două persoane în funcţie de existenţa şi prevalenţa fiecăreia dintre cele trei componente: intimitatea, pasiunea şi angajamentul.
Aspecte extrem de interesante apar şi în situaţia în care analizăm situaţia cumva „pe invers”, interpretând de această dată absenţa unuia sau altuia dintre cei trei parametri, cu alte cuvinte definirea unei relaţii prin ceea ce ea nu are. Rezultatul este ceea ce eu am denumit negativul triunghiului iubirii, folosind un termen specific artei fotografice.
.
.
4.1. Relaţia fără angajament (iubirea romantică) – relaţia fără viitor
Caracterizată de existenţa doar a intimităţii şi a pasiunii, iubirea romantică conţine doar comunicare, deschidere faţă de partener şi atracţie fizică, sexuală. Ceea ce lipseşte pentru a fi o iubire completă este angajamentul, decizia pentru viitor, adică exact acel parametru care determină viabilitatea în timp a acestei relaţii. De aceea am denumit negativul acestei relaţii ca fiind iubirea fără viitor.
4.2. Relaţia fără pasiune (iubirea de companion) – relaţia fără plăcere
Această relaţie este caracterizată prin existenţa intimităţii, a deschiderii fără rezerve faţă de partener şi a angajamentului, adică a deciziei comune de a creea pas cu pas viitorul relaţiei. Elementul lipsă al acestei relaţii (faţă de iubirea completă) este pasiunea, atracţia fizică. Faptul că acest element lipseşte, văduveşte relaţia de erotism, una dintre sursele principale de plăcere din vieţile noastre. Acesta este şi motivul pentru care am denumit negativul acestei relaţii ca fiind iubirea fără plăcere.
4.3. Relaţia fără intimitate (iubirea fără sens, sau iubirea stupidă) – relaţia fără celălalt
Iubirea fără sens se bazează pe existenţa în viaţa celor doi parteneri a atracţiei fizice, a erotismului intens şi pasiunii, şi a angajamentului, a deciziei de a duce această relaţie mai departe în timp. Sternberg numeşte această relaţie ca fiind iubirea stupidă pentru că, în absenţa intimităţii, a deschiderii şi a comunicării fără rezerve cu partenerul, nu ai nici măcar cum să ştii cine şi ce este cu adevărat partenerul tău, care sunt nevoile, dorinţele sale, valorile în care crede şi visele pe care doreşte să şi le împlinească. Acesta este motivul pentru care am denumit negativul acestei relaţii ca fiind iubirea fără celălalt.
***
Imi imaginez că, la fel ca şi în momentul în care te-ai aflat în faţa primei diagrame a triunghiului iubirii, vei privi şi această nouă diagramă ca pe o hartă a propriei relaţii, căutând punctul în care te afli pe ea. Dacă înainte ai primit informaţii despre cele ce definesc poziţia ta pe această hartă, sper ca acest articol să-ţi furnizeze un nou set de informaţii, nu despre ceea ce există în relaţia ta, ci despre ceea ce lipseşte.
Analizând tu însuţi/însăţi informaţiile complete, din cele două articole, vei putea să-ţi evaluezi mult mai bine relaţia, propria participare la aceasta, şi vei putea decide ce ai de făcut. Fireşte, dacă vei constata că lucrurile nu te mulţumesc.
Vei putea identifica mai bine ce lipseşte şi către ce te îndrepţi, atât tu cât şi partenerul tău şi relaţia voastră.
Acceptând realitatea relaţiei în care te afli şi comparând-o cu idealul tău propriu, ştiind ceea ce ai şi ceea ce lipseşte, vei şti cu siguranţă ceea ce ai de făcut.
Oricum ar arăta lucrurile, iubeşte şi lasă-te iubit(ă)!
.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: