Bănuţul

Iţi propun un exerciţiu de imaginaţie.
E simplu şi uşor, aşa cum sunt toate exerciţiile cu tine, despre tine.
***
Imaginează-te aşadar pe tine. Eşti îmbrăcat(ă) exact aşa cum te vezi în acest moment. Iar undeva în interiorul hainele tale există un buzunar la care doar tu ai acces. Dintre toate fiinţele din această lume, doar tu ai acces la acest buzunar. Iar în acest buzunar, ai un bănuţ.
E un bănuţ foarte preţios, din moment ce el se găseşte în acel buzunar, la care doar tu ai acces. Iar acel bănuţ este tot ceea ce îţi doreşti, este tot ceea ce te-ar împlini, este tot ceea ce ţi-ar trebui pentru a simţi plăcerea şi bucuria vieţii.
Doar că tu nu mai ştii că ai acest bănuţ, în acel buzunar în care doar tu ai acces.
Şi atunci, îl ceri de la alţii.
Imaginează-te deci, stând aşezat(ă) pe o bancă, într-un loc public, şi cerând trecătorilor să-ţi ofere acel bănuţ pe care tu îl ai în acel buzunar.
Unii vor privi uimiţi spre tine, eventual vor clătina din cap, apoi vor trece mai departe, fiecare pe drumul său.
Alţii, ar putea să se oprească pentru a înţelege mai bine cererea ta, iar apoi, după ce vor înţelege mai bine, vor zâmbi într-un fel sau altul, şi vor pleca şi ei mai departe.
Alţii, mişcaţi mai intens de cererea ta, ar putea băga mâna într-unul din propriile lor buzunare, şi ar scoate de acolo şi ţi-ar oferi diferiţi bănuţi, de diferite valori.
Răspunde această ofertă cererii tale?
Evident că nu: lucrul de care tu ai nevoie este ACEL bănuţ, situat exact în ACEL buzunar al tău.
Ca atare, vei mulţumi sau nu pentru ceea ce ţi s-a oferit, dar nu vei putea folosi în nici un fel ceea ce ţi s-a dat. Nu vei simţi nici bucuria, nici împlinirea.
Şi aceşti trecători vor pleca mai departe, trăgând propriile lor concluzii despre întâmplare.
Vei rămâne mai departe, aşezat(ă) exact acolo unde te afli, cu aceeaşi nevoie neîmplinită şi cu aceeaşi cerere adresată trecătorilor.
Aştepţi.
Aştepţi să se găsească cineva care să poată să-ţi dea exact ceea ce ceri, pentru că simţi că doar acel lucru, acel bănuţ din buzunarul tău, te poate împlini.
Iar în timp ce aştepţi, principalul lucru de care vei fi conştient(ă) este acea nevoie a ta, rămasă neîmplinită. Şi pe măsură ce conştientizezi lipsa ta, suferinţa generată de aceasta va deveni tot mai intensă. Cu atât rugăminţile tale, adresate trecătorilor, vor deveni mai fierbinţi… Sau mai patetice…
Pe măsură ce seara se apropie, suferinţa ta devine tot mai greu de suportat, începând să fie acompaniată de refrenul zilei de ieri: „Incă o zi în care nu m-am împlinit, încă o zi în care nu am obţinut acel simplu şi singur lucru de care aş avea nevoie pentru a mă simţi împlinit(ă) în viaţă.”
Imaginează-ţi că acest lucru se întâmplă repetitiv, zi după zi, aşteptare după aşteptare, suferinţă după suferinţă.
.
Asteptand
.
***
Iţi propun acum să închei acest exerciţiu şi să ieşi din el păstrând în minte următoarea întrebare:
„Există oare acea persoană care să îmi poată oferi acel bănuţ, din acel buzunar la care doar eu am acces?”
Dacă răspunsul tău este DA, următoarea întrebare pe care logica o impune, este „cum dai de această persoană?
Dacă răspunsul tău este NU, atunci te întreb eu: „ce e de făcut într-o astfel de situaţie?
Pentru că dincolo de toată nevoia, şi aşteptarea, şi suferinţa, undeva profund în interiorul tău, ştii şi simţi că ai dreptul la acea împlinire, că ai dreptul şi tu ca şi ceilalţi, la plăcerea şi bucuria vieţii.

2 răspunsuri

  1. Tare ciudat si sincer mi se pare acest context. Eu, una, sunt in mare incurcatura. Percep banutul drept singura farama de ego, fericirea suprema. Problema e ca nu am gasit nici persoana minune si nici nu stiu ce ar trebui facut, Poate ca …detasarea este o solutie? Sau de fapt noi avem banutul in buzunar inca de cand ne nastem,e acolo permanent dar nu gasim calea sa-l pipaim si atunci cersim…hm

  2. […] făcând legătura între studiul structurii și al spațiului. Topoligia face legătura între studiul spațiului și studiul schimbărilor, punând accent pe conceptul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: