„Atunci” şi „acolo” vor fi exact aşa cum le gândeşti „aici” şi „acum”

Ingrijorările nu apar pentru că te gândeşti la viitor, ci datorită dorinţei tale de a-l controla.
~ Khalil Gibran ~
.
In realitate, viitorul, aşa cum îl vezi acum, te controlează el pe tine.
 .
Amenintare
.
Tu trăieşti în prezent, singurul punct al timpului care este tangibil pentru tine. Dimensiunea prezentului este singura pe care o poţi realmente accesa şi trăi plenar, gustând-o cu toate simţurile tale şi asupra căreia îţi poţi exercita influenţa, oricare ar fi aceasta. Mâine încă nu există, aşa că nu ai nimic ce face acolo, iar ieri a încetat să mai existe, astfel încât nu mai poţi ajunge acolo.
Azi, acum, este singurul moment în care tu şi realitatea (oricum ar fi percepţia ta despre aceasta) vă puteţi atinge.
Viitorul este doar o imagine pe care mintea ta a generat-o. O imagine neplăcută, din moment ce ea te îngrijorează, o imagine ce conţine detalii şi elemente pe care le poţi considera ameninţări pentru ceea ce tu îţi doreşti să fie viitorul.
Continuând să te raportezi la această imagine, în prezent (în fiecare moment ce devine prezent) vei adopta acele comportamente şi atitudini care să elimine aceste ameninţări. Doar că… acum, în prezent, sunt oare acele lucruri sau persoane nişte ameninţări reale?
Cum va arăta comportamentul tău de acum, din această clipă, faţă de o persoană care doar în imaginea din mintea ta „va fi” o ameninţare pentru tine? Va fi o atitudine adecvată prezentului, sau adecvată „viitorului” din mintea ta? Şi, deloc de neglijat, imaginează-ţi cum va arăta reacţia faţă de tine a unei persoane care acum, în prezent, nici nu este şi nici nu ştie că în „viitorul” din mintea ta ea reprezintă o ameninţare?! Şi apoi, imaginează-ţi care va fi reacţia ta la reacţia ei… şi aşa mai departe. Cum va arăta viitorul pe care tocmai îl construieşti pornind de la acea imagine generatoare de îngrijorări?
Sau…
… sau similar modului în care schimbi programul atunci când constaţi că filmul pe care îl urmăreşti nu-ţi mai place, poţi schimba voluntar imaginile din mintea ta. Unii dintre cei care au realizat o astfel de înlocuire au constatat că îngrijorările pot fi înlocuite de încredere, că ameninţările pot deveni oportunităţi, şi alte asemenea surprize plăcute.
Habar nu am dacă vei face asta şi nici nu e treaba mea.
Ca de obicei, decizia e a ta.
.

Un răspuns

  1. int-adevar, viitorul, chiar apropiat, e ceva ce exista in mintea noastra, dar care inca nu s-a nascut, exista insa actiuni in prezent, care isi au radacinile in trecutul apropiat si care au consecinte rele, malefice in viitorul apropiat, daca in prezent le rezolvam ! dar exista prea multe necunoscute in acest prezent, pt a putea fi rezolvata problema cu pricina, eu cred ca, vrand sau nevrand, prezentul e definit de clipa trecuta si de cea viitoare, e ca un quarc sau cum ii spune acelei subparticule, ce nu poate fi definita prin termenul timp, cred ca e, dupa mine, un paradox, prezentul pe care il traim e tot asa de greu de definit ca si trecutul si viitorul, sau, mai bine zis, e f greu de definit, fiindca depinde de trecut si de viitor, cele 2 notiuni sunt abstracte, dar mult mai bine ancorate in timp,
    eu am oricum o actiune care in viitor e ingrozitor de rea , isi are radacinile in trecut si in prezent nu pot sa o rezolv. ca sa nu o iau razna, o defalc si partea cu viitorul o anulez artificial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: