Viața și Moartea pe înțelesul unei fetițe de 7 ani

Seung Sahn Soen-Sa (1 august 1927 – 30 noiembrie 2004) a fost un maestru Zen de origine coreeană, unul dintre puținii care au lăsat în scris prețioasele lor învățături spirituale.
Zen Master & girl
Printre multele dialoguri cu studenții Zen occidentali, Soen-Sa povestește și conversația sa cu Gita, o fetiță în vârstă de șapte ani, fiica unuia dintre elevii săi de la Zen Center din Cambridge, discuție purtată după moartea pisicii centrului, inteligent botezată Katz. („KATZ!” este transcrierea celebrului strigăt budist din burtă, folosit ca modalitate de concentrare a energiei și a intenției în timpul practicii Zen.).
Katz a murit după o boală lungă și a fost înmormântată după tradiția budistă, iar fetița a rămas foarte tulburată de moartea sa.
Într-o zi după antrenament, ea a venit la marele profesor Zen pentru o explicație.
Iată dialogul dintre ei:
„Ce sa întâmplat cu Katzie? Unde a plecat?”
Soen-Sa spus: „Tu de unde vii?”
„Din burta mamei mele.”
„Și de unde vine mama ta?”
Acum Gita a rămas tăcută.
Soen-Sa a spus:
„Totul în lume vine din același singur lucru. Este ca într-o fabrică de cookies (prăjiturele). Multe tipuri diferite de cookies sunt realizate: lei, tigri, elefanți, case, oameni. Acestea toate au diferite forme și nume diferite, dar ele sunt toate făcute din același aluat și toate au același gust. Astfel, toate lucrurile diferite pe care le vezi – o pisică, o persoană, un copac, soarele, acest etaj – toate aceste lucruri sunt într-adevăr la fel „.
„Ce sunt toate acestea de fapt?”
„Oamenii le dau mai multe nume diferite. Dar, în sine, nu au nici un nume. Atunci când te gândești, toate lucrurile au diferite nume si forme diferite. Dar, atunci când nu te gândești, toate lucrurile sunt la fel.
Nu există cuvinte pentru ele. Oamenii fac cuvintele.
O pisica nu spune: „Eu sunt o pisică.” Oamenii sunt cei care spun: „Aceasta este o pisică.”
Soarele nu spune: „Numele meu este soare.” Oamenii spun: „Acesta este soarele.”
Așa că, atunci când cineva te întreabă: „Ce e asta?”, cum ar trebui să răspunzi? ”
„Nu ar trebui să folosesc cuvinte.”
Soen-Sa a spus: „Foarte bine! Nu ar trebui să folosești cuvinte. Așa că, dacă cineva te întreabă: „Ce este Buddha?”, cum anume ar suna un răspuns bun? ”
Gita a rămas tăcută.
Soen-Sa a spus: „Acum mă întrebi pe mine.”
„Ce este Buddha?”
Soen-Sa a lovit podeaua.
Gita a râs.
Soen-Sa a spus: „Acum te întreb eu: Ce este Buddha?”
Gita a lovit podeaua.
„Ce este Dumnezeu?”
Gita a lovit podeaua.
„Ce este mama ta?”
Gita a lovit podeaua.
„Ce ești tu?”
Gita a lovit podeaua.
„Foarte bine! Aceasta este ceea ce toate lucrurile din lume sunt. Tu și cu Buddha și Dumnezeu și mama ta și întreaga lume sunteți la fel. ”
Gita zâmbi.
Soen-Sa a spus: „Mai ai și alte întrebări?”
„Încă nu mi-ai spus unde a plecat Katz.”
Soen-Sa s-a aplecat înainte, s-a uitat în ochii ei și a spus: „Eu cred că ai înțeles deja.”
Gita a spus, „Oh!” Și a lovit podeaua foarte puternic. Apoi ea a râs.
***
Soen-Sa își încheie anecdota cu un dialog destinat să fie amuzant, dar de fapt, acesta e un testament tragic pentru educația occidentală contemporană, ca o forță de specializare industrializată ce fragmentează în mod deliberat unitatea tuturor lucrurilor și sparge în mod la fel de deliberat integritatea noastră interioară:
***
Gita s-a îndreptat spre ieșire, și în timp ce deschidea ușa, se întoarse spre Soen-Sa și spuse:
„Dar eu nu am de gând să răspund în acest fel atunci când sunt la școală. O să dau răspunsuri obișnuite!”
Soen-Sa a râs.

articol tradus și adaptat după brainpickings.org

2 răspunsuri

  1. Sa zic in continuare ca a intelege inseamna sa nu mai punem intrebari, sa nu mai explicam, sa lasam totul sa curga ca si timpul. Trecerea in alta forma de adunare a atomilor se cheama si moarte si nastere, defapt e numai transformare. Aroganta noastra, a oamenilor, a inventat dorinta de a explica prin cuvinte, ce se intampla si in plus, am inventat aceasta constiinta de sine, acest eu, pe care transformarea noastra intr-o alta adunatura de atomi, face sa nu stim ce se intampla cu ea. Nici mie nu imi place sa nu stiu ce se intampla cu ea, daca suportul adunaturii de atomi sub care exist pt moment, dispsare, sa zic asa, dispare si constiinta mea. Ma deranjeaza asta. Problema insa e de nerezolvat si fac , inconstient ca si fetita din piveste, nu zic la nimeni, dar dau cu piciorul in podea. Ma intreb ce sens are existenta noastra asa cum e, daca ne transformam in alta conglomerare atomica ce nu mai are constiinta. Suntem pur si simplu o forma trecatoare de adunatura de atomi, o faza, de aia suntem construiti dupa chipul si asemanarea lui d-zeu, universul e d-zeu, traim in el suntem el, e f simplu. Constiinta e o faza . Nu avem un tel, chiar daca il cautam. Probabil bucuria de a avea pt o clipa contactul cu propria noastra maretie, a universului, e singurul tel. Un miniparadox, de care fiecare il intalnim, dar pe care nu avem curajul sa il luam in serios. Forma asta energetica, numita constiinta, e si generaroare de egoism. Intrebarea e, ce sunt toate astea? Gandind suntem mai fericiti? Cel mai bine e sa savuram momentul in care universul, adica noi, ne da posibilitatea sa fim constienti de el , sa ne intoarcem in el, dar constienti de onoarea ce ni s-a facut , constiinta. sa incercam sa acultam infinitul, tacerea absoluta, sa ne ascultam pe noi.

  2. Cred ca e o mare diferenta intre teorie si actiune si ca putem reflecta la infinit despre scopul vietii. Daca nu am plantat macar un fir de iarba in plus, daca nu am facut nimic pentru tot ce inseamna viu pe planeta toata teoria nu valoreaza nimic. Cred ca fraza din Biblie in care se spune „Vai de voi carturarilor…. ” are o samanta de adevar. Ne complicam atat de mult viata incat uitam sa ne bucuram de clipa prezenta. De exemplu acest comentariu, al meu, e viu acum.. cand il scriu si poate .. cateva clipe cand cineva il citeste… apoi raman undeva in spatiu online.. moarte. Arsenie Boca spunea intr-o carte.. cuvintele scrise, inregistrarile audio si video, sunt cuvinte moarte. Cred ca avem nevoie de cuvinte vii, adica sa comunicam, acum si aici, nu ieri , nu maine.. cred ca avem nevoie sa reflectam mai putin si sa actionam mai mult. Asta nu inseamna ca trebuie sa scoatem studiul, meditatia, educatia in schema, inseamna ca toate au locul lor. Locul comunicarii reale, fata in fata, aici si acum, nu poate fi luat de carti, internet, reflectii, etc. Totul ar fi atat de simplu….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: