Dragoste și psihanaliză

indragostire-1„Toate poveștile de dragoste sunt povești despre frustrare…

A te îndrăgosti, înseamnă a-ți aminti de o frustrare pe care nu știai că o ai. Ai dorit pe cineva, te-ai simțit lipsit de ceva, iar apoi, dintr-odată, aceasta pare a fi prezentă, acolo.

Iar ceea ce este nou în această experiență este intensitatea; atât cea a frustrării cât și cea a satisfacției. Este ca și cum ai fi așteptat pe cineva, fără însă a ști cine este. Știi asta abia în momentul în care apare.

Indiferent dacă ai știut sau nu că ceva lipsea în viața ta, vei conștientiza asta în momentul în care te întâlnești cu persoana pe care o dorești.

Ceea ce psihanaliza aduce în plus acestei povești de dragoste este faptul că persoana de care te îndrăgostești este cu adevărat bărbatul sau femeia visurilor tale, că l-ai visat, sau ai visat-o, încă cu mult timp înainte de a-l sau a o întâlni. Persoana aceasta nu a apărut în visele tale din neant, din nimic (nimic nu se naște din nimic), ci a apărut din experiențe anterioare, reale și dorite.

Vei recunoaște cu destulă siguranță această persoană atunci când apare, pentru că, într-un anume sens, o cunoșteai deja; și pentru că realmente o așteptai, atunci când va veni, vei simți ca și cum o cunoști dintotdeauna, deși o percepi că este totuși străină de tine. Paradoxal cumva, o vei percepe ca pe o foarte familiară persoană străină.

Oricât de mult ai așteptat, ai visat și ai sperat să întâlnești persoana visurilor tale, doar din momentul întâlnirii ei vei percepe absența sa din viața ta.

Pare că doar prezența cuiva poate face perceptibilă absența sa.

Poate că o anumită formă de dor sau dorință a precedat întâlnirea cu persoana iubită, dar e nevoie să o întâlnești pentru a putea simți întreaga forță și intensitate a frustrării tale în absența ei.

A te îndrăgosti, este mereu o încercare de a căuta, de a localiza, de a acorda o formă și o imagine acelui ceva ce inconștient te frustra înainte.”

(Adam Phillips, psihanalist – Missing out; In praise of the unlived life)

2 răspunsuri

  1. Eu as spune ca toate povestile de dragoste sunt povesti despre cum invatam sa iubim, frustrarea este doar ceea ce rezulta din refuzul de a ne intelege greselile. Una dintre cele mai comune greseli este atasamentul, inteles gresit ca o dependenta fata de partener, care genereaza cele mai multe drame, gelozii, pretentii si frustrari.

  2. Da, cred ca a te îndrăgosti de cineva înseamnă că vrei să fie al tău, să îl controlezi, să il domini. Dragostea adevărata seamănă mai mult a sacrificiu, altruism, respect. Cred că cel mai corect ar fi atunci când dragostea vine din ambele părți cu aproximativ aceeași tensiune. Dacă vine doar dintr-o singură direcție ceva e greșit și probabil este doar imaginația noastră. Cine știe? … E doar o părere.

Lasă un comentariu